What Charles Darwin Never Said

“Survival of the fittest” is a widespread expression often used in the present-day world. Its origin has been widely attributed to Charles Darwin, a prominent scientist famous for his evolution theory.

Somehow in Russian (and I assume in other languages) “survival of the fittest” is interpreted as “survival of the strongest”, meaning those who are in best physical shape.

Well, biology and evolution only (not to mention other sciences and areas of human existence) have strong evidence this is not the case.

If you need at least one proof, think about dinosaurs :).

What Darwin meant by ‘fittest’ was “better adapted for immediate, local environment”. And this natural law discovered by the great scientist applies as well to the animal kingdom as it does to society.

Change is the only constant thing. In our super-fast world being able to learn, change and adapt swiftly is perhaps the most important skill that allows not only to ‘survive’, but to grow and develop.

So Darwin was absolutely right.

Time to rewrite our CVs? 🙂

the strongest species

Advertisements

5 thoughts on “What Charles Darwin Never Said

  1. вся загвоздка в том, что это лишь его предположение. он, конечно, много провел практических исследований, собрал обширный материал по наблюдениям над животными, растениями и их жизнью друг с другом, но местами он честно пишет, что не понимает, как это все происходит в природе. он лишь из людской логики заключил, что есть некий закон выживания в природе, наболюдая за тем, что он посчитал борьбой за выживание между видами. но у природы нет таких понятий, человеческих категорий то есть: борьба, выживание, мораль, прав – не прав, хороший – плохой, а Дарвин судит именно как человек, да иначе и не мог бы. потому нужно вообще осторожно относиться ко всему, что он только лишь допускал.

    Like

    • Да, в том-то и фишка, что великие ученые открыто допускают, что рацио не все объясняет – Дарвин, Эйнштейн, и т. д., что остается загадка. Плюс Дарвин открыто писал, что кое-что он взял у Спенсера, но именно тем, кто соединяет разрозненные мысли в одну теорию, connecting the dots, делает важные выводы, короче в процессе синтеза рождает что-то новое, и достаются почет и заслуга. А насчет человеческого взгляда на мир природы хорошо подмечено, но это тем не менее не отрицает ценность познания и выявления закономерностей.

      Like

      • Yes, there are blind spots. For example, science despite all its discoveries still finds that they can’t observe what lies outside space/time. At the opposite end of the spectrum, religion has the right general idea (but the wrong timeline) and, more importantly, the wrong god.

        Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s